Sieň slávy

MUDr. Oľga Kráľová-Mistríková (1939 - 1992, Banská Bystrica)

Do roku 1962 študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v roku 1975 absolvovala kurz anesteziológie a resuscitácie, v roku 1986 kurz organizovania a riadenia zdravotníctva.
Je považovaná za ,,mamu” leteckej záchrannej služby v Česko-Slovensku. Prvé začiatky leteckej záchrannej služby sa u nás datujú, keď Horská služba v Tatrách začala sporadicky používať vrtuľníky Ministerstva národnej obrany a Minsterstva vnútra MI-4 na jednotlivé záchranné akcie, ktoré sa nedali zvládnuť pešo. Po jednej havárii došlo k útlmu, neskôr sa začalo lietať na M-osmičkách. V roku 1986 sa na Donovaloch zišli Ing. Ladislav Mika, Stanislav Hradský a MUDr. Oľga Kráľová-Mistríková a cieľavedome začali pracovať na tom, aby letecká záchranná služba na Slovensku mala konečne organizačnú štruktúru a systém. Bola iniciátorkou založenia Leteckej záchrannej služby v Banskej Bystrici. Od roku 1988 na provizórny heliport prevážal vrtuľník Mi-2 pacientov z nemocníc a jeho posádky zasahovali na horách, pri autonehodách, lietali do vzdialenejších kútov kraja. MUDr. Oľga Kráľová-Mistríková stála taktiež za vznikom integrovaného záchranného systému v Banskej Bystrici. Bola vedúcou Stanice rýchlej zdravotníckej pomoci, prvou primárkou prijímacieho oddelenia NsP FDR v Banskej Bystrici (1983 - 1992) a podieľala sa na organizovaní prednemocničnej pomoci aj ako členka Horskej služby a Vodnej záchrannej služby. Bola prezidentkou a viceprezidentkou Federálneho výboru Československého červeného kríža (1990 - 1992). Jej meno nesie Medzinárodná súťaž vo výkone psov-záchranárov s názvom Memoriál MUDr. Oľgy Kráľovej-Mistríkovej.

 

plk.gšt.Ing. Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut
plk.gšt.Ing. Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut

V roku 1983 ukončil Vojenské gymnázium v Banskej Bystrici a pokračoval v štúdiu na Vysokej vojenskej leteckej škole SNP v Košiciach. V profesionálnej kariére pokračoval v roku 1993 v 33. ...

Viac o kandidátovi

Exkluzívny partner

aero

Generálni partneri

SAAB

Hlavný mediálny partner

RTVs

Hlavní partneri

skoda
Bratislavský kraj

Partneri

lotn
kota
kota
Interway
Cirrus
Tomark
Joker
Shark
Oris