Výsledky ankety za rok 2014

V predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015, v piatok 28. augusta 2015, sa Štátna opera v Banskej Bystrici zaplnila pilotmi, technikmi, leteckým personálom, výrobcami v leteckom priemysle, významnými odborníkmi z oblasti školstva, vedy a výskumu. Všetci sa stretli počas slávnostného galavečera, ktorý bol spojený s odovzdávaním ocenenia ZLATÉ KRÍDLA, Národná cena letectva Slovenskej republiky. Anketa bude každý rok zviditeľňovať a oceňovať významné osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského leteckého života.

Športové letectvo Slovenskej republiky:  doc. Ing. Štefan Klein, akad. soch. Skonštruoval ,,lietajúci automobil". Ide o jediný model na svete, ktorý sa z úplného automobilu dokáže pohybom a otáčaním zmeniť na úplné lietadlo. Projekt sa stal celosvetovo známy a bola mu venovaná veľká mediálna pozornosť.

Veda / Výskum / Vzdelávanie: prof. Ing. Bohuslav Sedláček, CSc. Bol výraznou osobnosťou Česko-Slovenska a Slovenska, ktorá sa zaslúžila o rozvoj letectva v rôznych sférach. Cena Zlaté krídla mu bola udelená in memoriam.  

Letecký priemysel Slovenskej republiky: Výroba lietadiel Dynamic WT9 a Advantic WT10. Spoločnosť Aerospool, spol. s. r. o., Prievidza sa venuje výrobe lietadiel Dynamic WT9 a Advantic WT10, opravám a prelakovaniu vetroňov, ako aj výrobe leteckých dielov.

Letectvo silových zložiek Slovenskej republiky: Bojová letka zmiešaného krídla Sliač v systéme NATINAMDS. Od roku 2006 prispieva bojová letka zmiešaného krídla Sliač do integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS nepretržitou pripravenosťou dvoch lietadiel MiG-29AS. Úlohy, ktoré sú na príslušníkov bojovej letky kladené, nie je možné zabezpečiť a vykonať žiadnou inou jednotkou v rámci OS SR. 

Civilné letectvo Slovenskej republiky: Ing. Ivana Herkeľová. Výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Letiska Poprad-Tatry, a. s. Cenu Zlaté krídla získala za zásluhy spojené s udržaním leteckej dopravy širšieho regiónu Poprad.

Sieň slávy, cena za celoživotné dielo: MUDr. Oľga Kráľová-Mistríková. Je považovaná za ,,mamu" leteckej záchrannej služby v Česko-Slovensku a stála taktiež za vznikom integrovaného záchranného systému v Banskej Bystrici. Cena Zlaté krídla jej bola udelená in memoriam.

Cena Medzinárodných leteckých dní SIAF za službu letectvu: Spoločnosť MSM GROUP, prevádzka Banská Bystrica. Spoločnosť MSM Banská Bystrica, dcérska spoločnosť MSM GROUP, ako nástupca leteckých opravovní už 68 rokov pomáha vojenskému i civilnému letectvu. V súčasnosti sa zameriava ná rádionavigačné systémy pre riadenie letovej prevádzky, ako aj na opravy a modernizáciu špeciálnej techniky.

Cena verejnosti: Výroba lietadiel Dynamic WT9 a Advantic WT10, Spoločnosť Aerospool, spol. s. r. o. Prievidza. Víťaza Ceny verejnosti určila široká verejnosť online hlasovaním na stránke www.zlatekridla.sk, kde boli zverejnení nominovaní kandidáti.

Exkluzívny partner

aero

Generálni partneri

SAAB

Hlavný mediálny partner

RTVs

Hlavní partneri

skoda
Bratislavský kraj

Partneri

lotn
kota
kota
Interway
Cirrus
Tomark
Joker
Shark
Oris